The roots of education are bitter, but the fruit is sweet - Aristotle

Bar mitswa - Bad mitswa

Verantwoordlijkheid onder de Joodse wet

BarMitswaEen bar mitswa is voor joodse jongens vanaf 13 jaar. Dan wordt hij verantwoordelijk onder de joodse wet. Vóór deze tijd ligt alle verantwoordelijkheid bij de ouders. Voor deze bar mitswa gaat de jongen de thora bestuderen samen met een rabbijn en hij krijgt zijn talliet (typisch kleed). Maanden vantevoren leert een jongen Hebreeuws lezen en zingen, een deel van de thora en een stuk uit de profeten. Meestal wordt de bar mitswa op de sabbat in de synagoge naar voren geroepen om een stukje uit de thora foutloos voor te lezen.

Een bat mitswa is voor joodse meisje vanaf twaalf jaar. Dan wordt zij verantwoordelijk onder de joodse wet. Op dat moment wordt het meisje een bat mitswa Vóór deze tijd ligt alle verantwoordelijkheid bij haar ouders. De traditie de bat mitswa te vieren is relatief nieuw!  Voor een bar mitswa of bat mitswa wordt feest gevierd met een maaltijd, een toespraak en cadeau's.

Passende kleding bij een bar mitswa of een bat mitswa

De viering van bar mitswa of bat mitswa bestaat uit een plechtigheidceremonie in de synagoge met vaak aansluitend een gezamenlijke maaltijd of een feest. Mannen dragen bij een bar mitswa of bat mitswa zowel tijdens de ceremonie als tijdens het feest erna een pak. Joodse mannen dragen in de synagoge bovendien een keppeltje en hoewel het voor niet-Joden niet verplicht is, toon je daarmee wel respect. Vrouwen dragen tijdens de plechtigheid een jurk tot over de knieën. De armen zijn bedekt. Is het feest ’s avonds dan kun je als vrouw een cocktailjurkje dragen. Bestaat een feest uit een gezamenlijke maaltijd draag dan een casual rok, jurk of pak. Twijfel je? Vraag het dan gewoon even aan degene die je heeft uitgenodigd.

Cadeau voor een bar mitswa of een bat mitswa

Het is gebruikelijk om de bar mitswa of bat mitswa tijdens het feest een cadeau te geven. Je kunt in principe alles geven wat past bij een twaalfjarig meisje of een dertienjarige jongen. Wil je een symbolisch cadeau of geld geven, geef dan iets met het getal 18 of een veelvoud daarvan. Nummer 18 staat in het Hebreeuws symbool voor het leven.